Министерство на културата няма да отмени проведения конкурс за директор на Музикалния театър "Стефан Македонски", въпреки продължаващия протест на колектива му срещу Борис Панкин. Скандалът започна още на 8 януари и премина през истински бунт от страна на трупата, която недопусна новия си шеф в сградата на Музикалния. В разпратена позиция от ръководеното от Вежди Рашидов ведомство се казва, че конкурсът е проведен съгласно всички необходими изисквания и отмяната му би означавала грубо погазване на закона.

От Министерство на културата са на мнение, че протестните действия на част от трупата на Музикалния театър са продиктувани най-вече от нежеланието им за реформа в театъра. В него работят 277 души, които получават от министерството над 2 милиона лева, за да играят само 105 представления годишно, се напомня в писмото от ведомството. Отбелязва се още, че приходите на Оперетата са едва 425 914 лева и се прави сравнение с Националната опера, в която се играят 155 представления годишно, донесли приходи в размер на 1 754 217 лева.

В Музикалния театър продължават да са на мнение, че Борис Панкин не притежава необходимата музикална култура и вкус, за да бъде директор на институцията. Продължават да оспорват и начина, по който е проведен конкурса за директор на трупата. В разпратено до медиите писмо питат дали на министър Вежди Рашидов ще му стигне смелост и воля, за да спре злонамерения сценарий, обвит в "правилна" правна продецура?

За вторник в Министерство на културата е планирана среща между спорещите страни. Тя е по инициатива на Рашидов и е с цел намиране на изход от ситуацията. Дали представители на Музикалния театър ще присъстват на нея или ще я бойкотират все още не е ясно.