Обилни валежи, придружени на места с градушка и гръмотевици, се изсипаха този следобед в няколко области у нас, като на места причиниха сериозни щети.

В Ловешка област има населени места без ток заради обилните валежи и буря, съобщиха от електроразпределителното дружество. Без елекрозахранване са части от Априлци, Летница, Ловеч, Тетевен и Ябланица, както и още пет села. От електроразпределителното дружество съобщиха, че се очаква токът да бъде възстановен най-късно до 23 часа.

От полицията в Ловеч съобщиха, че от проливните дъждове в село Голям Извор е отнесен самоделен мост, свързващ две къщи. Наводнен е и дърводелски цех в селото. Получени са и сигнали за наводнени къщи.

Има наводнени и затворени пътища, съобщи областният управител Милко Недялков, цитиран от БТА.



За няколко часа беше затворен за движение пътят Глогово – Градежница, като късно вечерта движението по него бе пуснато. Затворен остава заради свлачище Гложене - Тетевен. Там се е образувала колона с автомобили, съобщи Милко Недялков. Той допълни, че е блокиран и достъпът до Гложенския манастир, където на 500 метра от него е паднала скала.

Областният управител съветва пътуващите по главен път София - Варна да бъдат внимателни, особено в участъка Сопот - Малиново.

Радарни изображения, които показват каква е ситуацията в страната, както и подробности за времето можете да намерите ТУК.

По-сериозна беше ситуацията и в Ямбол, който беше ударен от силна градушка. Ледените късове са били с големината на орех. Преди това над града се изсипал и силен дъжд. В продължение на час над Ямбол са паднали около 50 литра на квадратен метър.

От полицията не съобщават за постъпили сигнали на телефон 112 и за наводнени жилищни сгради. Град е валял и в близките на Ямбол села - Кукорево, Веселиново, Завой, Могила. Няма информация за населени места без ток или вода.

Силен дъжд, придружен на места с градушка и гръмотевици, се изсипа този следобед и в Пловдивско.

Градушка, по-голяма от грахово зърно, удари село Куклен. Според зам.-кмета Анатоли Апостолов ледените късове са засегнали лозята и овощните дървета. Отводняват се няколко от критичните при силни дъждове улици в района, които са се превърнали в реки след бурята.

В село Пъревенец мълния е паднала върху комин на къща и е предизвикала пожар. Собствениците на дома са реагирали навреме. Няма данни за пострадали.

По време на пороя са получени три сигнала за отводняване на обекти в Коматево, като два от тях са за наводнени къщи, а третият е за фитнес център.

Този следобед градушка преваля и над природен парк „Витоша", съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН, като имаше вероятност облаците да се насочат към южните райони на София - Витоша, Младост и Панчарево. Поради тази причина бе изпратен да наблюдава ситуацията екип на звеното за аварийни дейности към Столична община. Ситуацията в столицата вече е спокойна.

През последното денонощие най-голямо количество валежи е отчетено във Видин - 50 литра на квадратен метър, в село Ново село - 41 литра на квадратен метър, в Лом - 37 литра на квадратен метър и във Враца - 17 литра на квадратен метър. Това съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН. През последните 12 часа в София, Пловдив и Елхово са отчетени валежи до 14 литра на квадратен метър, в Монтана, Оряхово и на връх Мусала - 7 литра на квадратен метър, на връх Мургаш - 18 литра на квадратен метър и в Ловеч - 6 литра на квадратен метър. Градушки е имало в Ямбол и Велинград.

Най-висока температура от 33 градуса е отчетена в Русе, Елхово и Сандански. В Хасково, Кърджали, Гоце Делчев, Стара Загора, Чирпан, Силистра, Свищов и Велико Търново температурата е била 32 градуса. 31 градуса са измерени на нос Емине, Карнобат, Казанлък, Сливен, Добрич. В София максималната отчетена температура е 26 градуса.

През нощта все още ще има превалявания в централните райони от страната. На места валежите ще са интензивни, но до сутринта в повечето райони ще спрат.

Вижте подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред на Sinoptik.bg