Фалстарт на делото за атентата на бургаското летище
89930

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Фалстарт на делото за атентата на бургаското летище

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Фалстарт на делото за атентата на бургаското летище
  • Фалстарт на делото за атентата на бургаското летище
  • Фалстарт на делото за атентата на бургаското летище

Четири години след атентата на летището в бургаския квартал "Сарафово" делото срещу обвиняемите за трагедията Мелиад Фарах и Хасан ел-Хадж Хасан не тръгна в специализирания съд.

Фалстартът се дължи на големия брой нередовно призовани свидетели в процеса. Призоваването на пострадалите към момента представлява трудност, каза пред журналисти наблюдаващият прокурор по делото Калина Чапкънова.

Цацаров: Съдът има възможност да се справи с делото за тероризъм

Съдът спази процедурата по Наказателно-процесуалния кодекс. Налице са изключителни затруднения при призоваване на пострадалите и разясняването на техните права, като те произтичат от това, че хората са чужди граждани, коментира Чапкънова.

Съдът е допуснал изпълнение на молби за правна помощ и едновременно с това е направено всичко възможно, съобразно предвидените възможности в НПК, тези хора да бъдат призовани и да им бъдат разяснени правата, включително и чрез призоваването им по телефон.



Прокурорът посочи, че е имало и редовно призовани пострадали лица. Следващото заседание по делото е на 10 ноември и срокът, който съдът е определил, е напълно реалистичен.

Датата на следващото заседание по делото е съобразена с факта, че в Израел предстоят празници и октомври има само пет работни дни.

4 години след атентата на летище Сарафово обвинителният акт вече е в съда

В обвинителния акт срещу Мелиад Фарах и Хасан ел-Хадж Хасан е записано, че в периода 28 юни - 11 юли 2012 г. те са били съучастници и помагачи на атентатора Мохамед Хасан ел Хюсейни, предизвикал взрива на летището в Бургас през лятото на 2012 г.

На 18 юли 2012 година автобус с израелски туристи, пристигнали на летището, стана мишена на терористична атака. При кървавата баня загинаха петима израелски граждани, шофьорът на автобуса, който е български гражданин, както и извършителят на атентата. При нападението бяха ранени 35 души.