Асансьори не отговарят на съвременни изисквания за безопасност
87571

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Асансьори не отговарят на съвременни изисквания за безопасност

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Асансьори не отговарят на съвременни изисквания за безопасност
  • Асансьори не отговарят на съвременни изисквания за безопасност
  • Асансьори не отговарят на съвременни изисквания за безопасност

80% от асансьорите в страната не отговарят на съвременните изисквания за безопасност, каза председателят на Българската асансьорна асоциация Валентин Маринков.

По думите му 80 000 асансьора са на възраст между 30 и 60 години, а не малко съоръжения са на близо девет десетилетия. Маринков уточни, че собствениците рядко извършват необходимите планови ремонти и това допълнително влошава състоянието на асансьорите.

80 000 асансьора нямат необходимите системи за безопасност, уточни Валентин Маринков от Българската асансьорна асоциация. Много от съоръженията са на повече от половин век и досега не са им правени необходимите планови ремонти.

Най-старият асансьор във Варна стана на 80 години (СНИМКИ)

"80 процента от съоръженията са с полуавтоматични врати и нямат врата на кабината. Това е изключително опасно и вече от десетилетия в истинските европейски държави този въпрос е решен", каза той.



Маринкова обясни защо е важно асансьорите да имат такава врата на кабината, като даде пример със случай от началото на годината, когато 2-годишно дете падна на пода на асансьора, пръстчетата му попаднаха между вратата и прага на кабината и те били откъснати от съоръжението.

Оказва се, че повечето асансьори не отговарят на изискванията на Европейския съюза за безопасност, а добавянето на необходимите системи струва между 2000 и 3000 лева.
"Няма допълнителни устройства за сигурност, каквито изискват новите европейски изисквания и стандарти. Заедно с тази кабинна врата трябва да се постави щит под кабината, за да не може човек, когато е заседнал и излиза, вместо да скочи на площадката, да падне в шахтата. На редица асансьори няма устройства за контрол на товара и те могат да тръгнат при претоварване", каза Маринков.

Умуват националната програма за саниране да обхване и асансьорите

От Държавната агенция по метрологичен и технически надзор обясниха, асансьорите наистина не отговарят на новите изисквания за безопасност, но това не означава, че има риск при тяхната експлоатация. Нужно е обаче съоръжения да се поддържат и да се ремонтират своевременно.