Алпинистът Иван Томов, оцелял в Пакистан, се връща до дни в България
65027

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Алпинистът Иван Томов, оцелял в Пакистан, се връща до дни в България
  • Алпинистът Иван Томов, оцелял в Пакистан, се връща до дни в България

Българинът Иван Томов, който оцеля като по чудо след нападение на талибани в Пакистан, е добре и до няколко дни трябва да се прибере в България. Това разказа в интервю за Дарик посланика ни в Пакистан Румен Пирончев. Българският алпинист, който участва в Международна експедиция в Пакистан за изкачване на връх Нанга Парбат, е в добро физическо и психическо здраве, въпреки шока. Томов се е разминал само с откраднат мобилен телефон и част от екипировката.

Талибаните са нападнали базовия лагер, в който е имало алпинисти от няколко експедиции през вечерта на 22 юни. Нападателите застреляли всички попаднали пред погледа им чужденци и откраднали документи, пари, лични вещи. Загинали са 10 души - трима китайци, петима украинци, руснак и пакистанец. По време на нападението българският алпинист Иван Томов е бил във втория лагер. Това е първият случай на нападение срещу алпинисти или туристи в този район, който се смяташе за един то най-спокойните в Пакистан, обясни за Дарик посланика ни в Пакистан Румен Пирончев.

„Посрещнах го на летището, жив и здрав е. Изчакват тук, до няколко дни ще пътува за България. Всичко е наред. Тук има много терористични групи, не се знае коя точно група е била, но е било организирано нападение. Става въпрос за място, където досега не е имало такива инциденти, което ще се отрази неминуемо на туризма, колкото го има в тази държава”, обясни той.

Иван Томов е извадил огромен късмет, че в този момент не е бил на мястото на нападението, обясни вторият секретар в мисията ни в Пакистан Иван Динев, който е посрещнал нашият алпинист в Исламабад. 



„Томов е в добро психическо и физическо състояние. Беше леко стресиран, но се държеше абсолютно нормално и адекватно. Той не е бил пряк участник в събитията. Инцидентът се е случил в първи базов лагер, който е най-ниско в подножието на Хан Тенгри. Томов по това време е бил на втори базов лагер, който е на 6 км по-нагоре и постфактум са научили какво е станало. Когато са слезли долу са станали свидетели на доста неприятни сцени. Нищо лошо не му се е случило, като изключим, че е преживял нещо наистина много неприятно”, заяви Динев. 

Очаква се Иван Томов да се завърне след няколко дни в България. Той е от Русе, на 28 години. Това е третата му сериозна височинна експедиция за изкачване на 8-хилядник. Предишните две години той изкачи Хан Тенгри в Киргизстан и Ленин в Памир.

Цялото интервю с посланик Пирончев слушайте тази вечер в „Денят” на Дарик