Специализираният наказателен съд уважи искането на Специализираната прокуратура, за вземане на мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо Донка Георгиева, Георги Гинчев, Христо Костов, Антон Димитров, Веселин Сидеров, Росица Янкова и Пламен Петров, обвинени в участие в организирана престъпна група, създадена с цел получаване на подкупи и материални облаги.

Седмината са митничари от граничен пункт "Лесово". Те, заедно с други техни колеги - общо 31 митнически инспектори, бяха задържани при операция на пункта. 13 от митничарите бяха обвинени за вземане на подкуп. Шестима от тях са с мярка за неотклонение - парична гаранция от по 3000 лв.

Две жени в подкупната банда митничари от Лесово

След преценка на събраните по делото доказателства - разпити на множество свидетели, включително и анонимни такива, както и експлоатираните веществени доказателствени средства, събрани на базата на специални разузнавателни средства, съдът счете, че е налице обосновано предположение за авторството на деянието за всички обвиняеми лица.

Съдът прецени, че е налице и реална опасност обвиняемите седмината да извършат друго престъпление с оглед продължителното действие на организираната престъпна група, изградените трайни престъпни навици на обвиняемите лица, както и опасността същите да въздействат на свидетели по делото.



Определението подлежи на обжалване и протестиране пред Апелативен специализиран наказателен съд, като в случай на такива делото е насрочено за 10 ноември.

Източник: БГНЕС