20% по-малко инфаркти след забраната за пушене
56991

Your browser doesn’t support HTML5 audio

20% по-малко инфаркти след забраната за пушене
  • 20% по-малко инфаркти след забраната за пушене

Международна статистика показва, че една година след въвеждането на пълната забрана за тютюнопушене на закрити обществени места броят на инфарктите при пушачи и непушачи намалява с 20%.

По данни на Световната здравна организация 48% от смъртните случаи на мъже между 45 и 60 години се дължат на тютюнопушене.

Информацията беше представена от Дружеството на кардиолозите в България в навечерието на Световния ден на сърцето.

По думите на председателя на дружеството Асен Гудев преждевременната смърт, която настъпва преди 65-ата година, в Европа обхваща 12% от жените и 16% от мъжете. У нас тези цифри са два пъти по-големи.



Между 13 000 и 15 000 са инфарктите у нас всяка година, подчерта Асен Гудев: "Причините за това вероятно са много, но категорично високото разпространение на рисковите фактори - артериалната хипертония, тютюнопушенето, е много сериозен рисков фактор, както и ниската физическа активност, високото наднормено тегло. Неща, които могат да бъдат контролирани, които могат да бъдат превантирани. 80% от инфарктите, от гледна точка на кардиологията, могат да бъдат предотвратени, ако се спазват лесни за изпълнение мерки".

Асен Гудев допълни, че основна цел на дружеството е смъртността от сърдечносъдови заболявания да намалее с 20% до 2020 година. Това обаче изисквало добра здравна култура и комбинирани усилия на цялото общество.

6% от световната смъртност се дължи на липсата на физическа активност, посочват експертите и допълват, че 30-минутната активност пет пъти седмично значително намалява риска от сърдечносъдови болести.

Тази година Световният ден на сърцето обединява над 150 държави в предприемането на мерки за намаляването на заболяванията, които засягат сърцето.