Намаляване на безработицата може да се очаква едва през 2013 г., смятат от Центъра за икономическо развитие. Според икономистите безработицата през зимните месеци ще надхвърли 11,4 на сто, а след това може да има известно стабилизиране през летните месеци.

„Лош показател, който потвърждава факта, че все още икономиката не е достигнала предкризисните си нива, това е състоянието на заетостта и безработицата. Тук особено важен е показателят на заетостта, който продължава да има спад на годишна база за трето тримесечие от 3,2%. Тези спадове стават все по-малки, т.е. има известно подобряване, но докато не се прекрати този спад, естествено, общо подобрение в тази сфера не би могло да се очаква“, обясни ръководителят на центъра  Георги Прохаски.

От Центъра за икономическо развитие очакват в края на годината може да бъде достигнат предкризисния обем на брутния вътрешен продукт. В момента той е с 4,4 на сто от най-високото си равнище пред четвъртото тримесечие на 2008 г.

„Като цяло има тенденция, която ние още преди три месеца я формулирахме и която се надяваме да продължи през 2012 г. на известно балансиране на факторите на растеж в страната, т.е. не само промишлеността и износът да бъдат основните двигатели, но от страна на производството към промишлеността да се добавят и услугите, а от страна на потреблението към износа да се добави в по-висока степен и крайното потребление. Ако това се случи, вероятно отново ще имаме този растеж около 2 - 2,5%, който, разбира се, е недостатъчен, но на този етап, предвид и общата икономическа среда в Европа, не можем да очакваме по високо от това“ , допълни Прохаски. 



Според него и през 2012 г. ще продължи изтеглянето на чуждите компании от България. Инфлацията в края на годината ще бъде около 2,5 - 3 на сто, ако се запазят вътрешните и външните икономически фактори.