Депутатите приеха на първо четене Бюджет 2013
58494

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Депутатите приеха на първо четене Бюджет 2013

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Депутатите приеха на първо четене Бюджет 2013
  • Депутатите приеха на първо четене Бюджет 2013
  • Депутатите приеха на първо четене Бюджет 2013

Бюджетът за 2013 г. беше приет на първо четене с 122 гласа „за”, 60 „против” и без нито един въздържал се. Приетият бюджет на първо четене предвижда догодина дефицитът да е над 1 млрд. лева или 1,3% от брутния вътрешен продукт. Очаква се инфлацията да бъде 3,4%, а икономическият растеж - 1,2 на сто.

Предизборни изказвания, а не дебати по същество доминираха в пленарната зала при първото четене на бюджета за следващата година. От опозицията обвиниха управляващите в липса на кураж за реформи в четиригодишния мандат, предизборно вдигане на пенсиите и водене на държавата към задълбочаваща се икономическа криза. От своя страна финансовият министър Симеон Дянков определи опозицията като „овехтяла” и й обясни, че не държавата, а частните субекти подобряват икономическата среда.

След приемането на бюджета финансовият министър заяви, че 20 млн. лева може да бъдат осигурени допълнително между първо и второ четене. Други 30 млн. лева вероятно ще отидат за строителство на детски градини.

И от ляво, и от дясно обвиненията бяха в един тон - заради фискалната стабилност е жертван икономическият растеж.



Лидерът на БСП Сергей Станишев заяви, че нито една от антикризисните мерки не е проработила. „Дори тази, лична на господин Борисов, който заяви, че най-голямата и най-добрата антикризисна програма са арестите. Това го каза премиерът на България. Само че, уважаеми дами и господа, сеирът хора не храни! Истината е, че вие смазахте средния и дребен бизнес в България чрез системен тормоз и набези от вашите администрации, които се възприемат като башибозуци”, коментира червеният лидер.

„Анализът на бюджет 2013 показа, че той ще бетонира незавидните ни позиции като най-стабилните бедняци в Европейския съюз”, заяви Алиосман Имамов от ДПС.

Иван Костов от Синята коалиция обвини управляващите в липса на кураж за реформи, които са довели страната ни до настоящото състояние. „Ако бяхте проевропейски, нямаше да ви четат конско и да ви дърпат ушите и за избори на Конституционен съд, и за какво ли не”, изтъкна той. 

„Още едно нещо, което показва, че нашата опозиция - нереформирана, е стара опозиция, морално овехтяла. Правителството отговаря за бюджета, икономиката се води физически, юридически, частни субекти. Така че, когато опозицията говори защо държавата да не направи нещо повече за икономиката, това е старият комунистически строй, старите комунисти, превърнали се сега в социалисти или други опозиционери, които си представят, че държавните предприятия 100% държавна собственост, всичко определя държавата”, заяви в отговор министърът на финансите Симеон Дянков.

Минималната пенсия ще бъде увеличена с 5 лева от 1 април, а максималната - със 70 лева, приеха още депутатите, след като гласуваха на първо четене бюджета на държавното обществено осигуряване. Вдигането на пенсиите ще е средно с 9,3 на сто, като хората, които са се пенсионирали до края на 2009 г., ще получат 9,8 на сто. За пенсиониралите се през 2012 г. увеличението ще бъде с 2,2 на сто.

От 1 януари ще се вдигне минималната работна заплата - от 290 на 310 лева. Максималният осигурителен праг ще скочи с 200 лева до 2200 лева. Втората година от майчинството остава с обезщетение от 240 лева.

Социалният министър Тотю Младенов защити политиката в подкрепа на майчинството от парламентарната трибуна. „Обезщетенията за бременност и раждане за през следващата година ще бъдат 285,5 млн. лева. Това е 410 дни платено майчинство, от които 45 дни преди раждане. Заедно с Швеция, ние сме европейските шампиони по отношение на дългото майчинство и се гордеем, че успяхме в криза да запазим тази добра придобивка за майките и за техните деца. На второ място - обезщетението за отглеждане на малко дете до 2-годишна възраст - 114,5 млн. лева за през следващата година. Това са пари, които действително са плащани като осигуровки от хората, които те трябва да ги получат. Вноската заедно с неработоспособността 3,5 на сто. Ето това са парите, които са разчетени и които се дават - близо 400 млн. лева от държавното обществено осигуряване”, поясни Младенов.