Бюджетната комисия даде мандат да се водят разговори за поемане на външен дълг
76386

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Бюджетната комисия даде мандат да се водят разговори за поемане на външен дълг
  • Бюджетната комисия даде мандат да се водят разговори за поемане на външен дълг

Извънредно заседание на бюджетната комисия даде мандат на правителството и министъра на финансите да започнат разговори за поемане на външен дълг до 3 млрд. лева. Тоест тази част от предвидения дълг от 4.5 млрд. лв., заложен в актуализацията, ще бъде взета отвън.

Заради краткото време до края на годината решението се е взело сега. Така то ще бъде валидирано при приемане на актуализацията, ще започнат предварителните разговори с банките, които евентуално ще дадат заема и ще влезе в сила възможността за вземане на дълг.

„Всички възможности ще бъдат използвани както за вътрешно, така и за външно финансиране и трябва повече време за това. Просто печелим време за разговори", обясни финансист номер едно Владислав Горанов.

По отношение на заема бившият финансов министър  Петър Чобанов обясни, че е било споменато „мостово финансиране" и ще е такъв тип заем, тъй като за „облигации няма време".



Според Чобанов въпросът е да се види какви са алтернативите, какво ще стане, ако не бъде потърсен и външен източник на финансиране.

„Тогава означава, че тези 4.5 млрд. лв., които са предвидени в актуализацията, ще трябва Министерството на финансите да ги набави от вътрешни източници, което ще направи цената им несъизмеримо по-висока отколкото от външни източници, така че от тази гледна точка подобна стратегия е оправдана", коментира финансовият министър в кабинета „Орешарски".