Регионалното министерство ще създава мултицелеви кадастър
Регионалното министерство ще създава мултицелеви кадастър / снимка: БГНЕС

Целта на Министерството на регионалното развитие и благоустройството е създаването на широк спектър от електронни услуги на базата на пълен обхват на кадастрални и пространствени данни с високо качество, създаване на мултицелеви кадастър, който да е сигурна база за фискални, екологични, технически и правни нужди. Това заяви министър Лиляна Павлова във видеобръщение към делегатите на Световната конференция на Международната организация на геодезистите.

Имаме цели, но имаме и много работа да свършим в кратък период, за да отговорим адекватно на нуждите на обществото, посочи министърът. Тя отбеляза, че държавите имат нужда от нови политики за управление на земите без допускане на компромис със сигурността на собствеността, предпоставка за което е добре работещият кадастър.

Министърът напомни по време на форума, че основен приоритет в работа на новото правителство е подобряване на жизнена среда и благоустрояването на населените места. По думите на министъра това е пряко свързано с планиране, строителството и изграждане и поддръжка на инфраструктурата, което е един от основните приоритети на Министерството.

Приветствие към участниците отправиха заместник- министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, както и Светослав Наков, изпълнителен директор на Агенцията по геодезия, картография и кадастър. За участие в конгреса в НДК са пристигнали геодезисти от над 70 държави.

Източник: БТА