Кметовете искат половината от парите за пътища да минават през общините
Кметовете искат половината от парите за пътища да минават през общините / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Кметовете искат половината от парите за пътища да минават през общините
64653
Кметовете искат половината от парите за пътища да минават през общините
Кметовете искат половината от парите за пътища да минават през общините
  • Кметовете искат половината от парите за пътища да минават през общините
  • Кметовете искат половината от парите за пътища да минават през общините

Да се подобри пътната инфраструктура в общините и половината от парите на държавата за пътища да минават през местната власт, а не както сега основно през Агенция „Пътна инфраструктура" - това ще бъде една от темите, които Националното сдружение на общините /НСОРБ/ ще постави при предстоящите си разговори с новото правителство.

В интервю за Дарик председателят на сдружението и кмет на Пазарджик Тодор Попов съобщи, че в края на седмицата ръководството на сдружението ще очертае на свое заседание важните въпроси, по които кметовете очакват реакция от новата власт и по които вече е изчерпано търпението на местната власт.

Местната власт на ръба да покрива публичните услуги

Основен проблем по традиция са общинските бюджети. „В крайна сметка 75 процента от публичните услуги минават през общините. Това наше искане не е свързано с някакъв каприз, а с невъзможност ние повече да поддържаме това ниво на публичните услуги, което успяваме да поддържаме независимо от резкия спад в собствените приходи през последните четири години. Но това не може да продължи повече, той трябва да бъде овладян", коментира председателят на УС на НСОРБ.

Тодор Попов очерта три мерки, които лесно и бързо да бъдат направени. На първо място е пътната инфраструктура. „Хубаво е да строим магистрали, но магистралите са едва 28 процента от цялата пътна инфраструктура на държавата, а второкласните, третокласните и четвъртокласните пътища са над 68 процента. Глупаво е на общините да бъдат давани някакви смешни милиони годишно, с които ние само дупките не можем да закърпим по пътищата", коментира той.

По думите му, ако държавата дава годишно условно около 300 млн. лева за поддръжката на тези пътища, по-справедливо би било половината от тези средства да минават през общините. „А не две трети от тези пари да минават през Агенция „Пътна инфраструктура", която не може да огрее навсякъде и отговаря и за магистралите", коментира кметът на Пазарджик.

Според Тодор Попов друга нужна мярка била увеличаването на субсидията за общините като цяло за капиталови разходи, както и да се увеличи общата изравнителна субсидия на държавата, която не е пипана през последните пет години.

„Не може повече да се продължава по този начин и трябва наистина да се разбере, че българските общини са важен стратегически партньор на централната власт и най-важния инструмент за политиките, които ще доведат до по-високи доходи и по-голяма заетост", коментира още председателят на сдружението на общините.

Той изрази надежда това да започне да се случва още със следващия бюджет за догодина, защото в противен случаи местната власт щяла да потърси други начини да привлече вниманието към тези проблеми.

Очаквания новата власт да извърши административната реформа

Време е да се реформира административната система в страната и правителството „Орешарски" ще спечели, ако има куража да направи нужните реформи, коментира още в ефира на Дарик председателят на Националното сдружение на общините. Според него рано или късно ще се стигне до намаляване на броя на общините в страната, така и до редукция на броя на областите.

„Лично искам да видя в следващите месеци едни по-смели действия от страна на правителството - няма повече за кога да се отлагат някои неща, които трябва да бъдат свършени в България, в това число и административната реформа", коментира още Тодор Попов.

Той посочи, че никоя власт досега не е искала да обере политическите негативи, но просто времето е дошло и най-вероятно ще се наложи това правителство да направи административната реформа. „Но аз смятам, че това ще бъде оценено от хората и те /бел. ред. правителството/ ще имат дивидент, ако тръгнат на такава стъпка. Силно се надявам това правителство да са куражлии", допълни кметът на Пазарджик.

Държавата да спре да вменява задължения без финансов ресурс

Другото нещо, което общините искат от държавата, е да престанат да им вменяват постоянно задължения без финансова обезпеченост. „Ние сме оправни момчета и дялани камъни, обаче не можем да се справим с всичко, без да имаме ангажимент откъде ще дойде финансовият ресурс, за да покрием постоянните разходи, които ни вменяват", отбеляза още Тодор Попов.

Тепърва НСОРБ ще излезе с официално становище по приетия на първо четене в комисия законопроект, който предвижда родителите на децата, за които няма места в детските градини да получават компенсации от общините. „Това е доста недообмислена идея, която вероятно ще претърпи корекция в хода на дебатите в парламента, но подобни предложения не трябва да се правят без мнението на местната власт", коментира лаконично председателят на УС на НСОРБ.