В последните години на нашата коледна трапеза все по-често присъства един традиционен за Германия сладкиш - коледният щолен. Неговата история е изпълнена с любопитни факти.
Щолен за първи път бил произведен, като коледен сладкиш, през 1427 г. в Саксонския кралски двор. Според легендата формата му изобразява новородения Исус Христос, повит в пелени.
Щолен - коледният сладкиш с хилядолетна история
В началото той се приготвял само от брашно, мая и вода, заради коледните пости. Така обаче нямал много вкус. Затова управниците на Саксония се обърнали официално към папата, за да позволи използването на масло вместо заместител.
Петима папи трябвало да се сменят на престола, докато най-сетне през 1490 г. папа Инокентий VIII позволил щоленът да се приготвя с масло. Това разрешение е известно като „Масления декрет“.
Щолен за първи път бил произведен, като коледен сладкиш, през 1427 г. в Саксонския кралски двор. Според легендата формата му изобразява новородения Исус Христос, повит в пелени.
Щолен - коледният сладкиш с хилядолетна история
В началото той се приготвял само от брашно, мая и вода, заради коледните пости. Така обаче нямал много вкус. Затова управниците на Саксония се обърнали официално към папата, за да позволи използването на масло вместо заместител.
Петима папи трябвало да се сменят на престола, докато най-сетне през 1490 г. папа Инокентий VIII позволил щоленът да се приготвя с масло. Това разрешение е известно като „Масления декрет“.
Gulliver/Getty Images