/ община Тунджа
Забраната за провеждане на Международния маскараден фестивал „Кукерландия“ в Ямбол остава в сила до 6 март, въпреки разхлабването на останалите противоепидемични мерки в областта, съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) д-р Радостина Калчева.

Фестивалът „Кукерландия“ в Ямбол няма да се проведе заради COVID-19

По думите ѝ има трайна тенденция за намаляване на заболеваемостта от COVID-19, но опасността не е отминала. Поради тази причина е отменен емблематичният за региона фестивал. „Удължаваме тази мярка, тъй като по време на фестивала има струпване на много хора. Няма как да се спазва дистанция“, коментира директорът на РЗИ – Ямбол.

Маскарадният фестивал „Кукерландия“ има 20-годишна история без прекъсване – от 2000 г. до 2020 година. През изминалата 2021 г. се състоя в силно ограничен формат – без карнавални шествия и дефилета, само с кукерски игри по селата за спазване на традицията. Фестивалът е под патронажа на Министерството на културата. 

Анелия Дулева: Красивото лице на кукерския ритуал

Тази седмица в Ямболска област отпаднаха допълнителните COVID мерки. Учениците от първи до 12-и клас отново учат присъствено, но остава забраната за извънкласни дейности, при които има смесване на паралелки. Заведенията, ресторантите и нощните барове вече работят с пълен капацитет на местата си и без ограничението до 22:00 часа. 
 
БТА