В тунджанското село Бояджик отбелязаха 120 години от рождението на Джон Атанасов, чиито корени са оттам. Пред паметника на изобретателя на компютъра венци и цветя поднесоха жители и гости на бащиното му родно село. 

Дядото на Джон Атанасов по бащина линия е сред убитите в Бояджишкия бунт срещу османската власт на 17 май 1876 г., в който загиват близо 200 жители на селото. Успява обаче в прегръдката си да спаси от куршумите своя син Иван - бащата на Джон Атанасов, който впоследствие емигрира в Америка, където създава семейство.

"Чест и достойнство е за нас като българи и като тунджанци да се се гордем с личност, чиито родови корени са дълбоко в земята на село Бояджик. Роден и израсъл в Съединените американски щати, Джон Атанасов цени и пази ревниво "наследството" от земята на предците си. Пази характера и духа на бояджишката фамилия Атанасови", каза в словото си заместник-кметът на община Тунджа Димитър Димитров.

БТА

Изобретателят на компютъра е посещавал Бояджик два пъти - през 1970 г. и през 1985 година. Паметникът на Джон Атанасов в селото беше издигнат през 2003 г., по повод 100 години от рождението му. 

Читалището в селото носи името на Джон Атанасов, стенопис с лика му украсява фасадата си. Наградата на община Тунджа за наука, образование, литература и изкуство също се казва "Джон Атанасов".
Мира Безус/БТА