/ ThinkStock/Getty Images
Община Ямбол ще купи и реставрира емблематичната за града "Брънекова къща", стана ясно по време на днешната сесия на Общинския съвет. Решението беше взето с 25 гласа "за".

Повече от 20 години двуетажната сграда в централната част на града, обявена за паметник на културата от местно значение през 1999 година, е напълно изоставена от нейните собственици. Няколко пъти комисии по строителството са обследвали къщата на рода Брънекови и са констатирали, че има опасност да се срути и да предизвика сериозен инцидент.

Oбщина Ямбол получи дарение от 150 LED лампи (СНИМКИ)

В началото на годината общината се е свързала със собствениците на имота, които живеят в чужбина. Те са изразили желание да го продадат за 130 000 лева. Средства за ремонт и реставрация ще се търсят по национални и европейски програми, каза председателят на Общинския съвет Антон Шиков.

Къщата е построена през 1903 година от родения в Трявна адвокат Петър Брънеков. Архитектурата на сградата е повлияна от характерния алпийски стил в Швейцария, където собственикът й учил, преди да се установи в Ямбол.