Кметът на Ямбол Валентин Ревански
Кметът на Ямбол Валентин Ревански / Община Ямбол
В областта има на документи достатъчно медицински персонал, но не всички искат да се включат в борбата срещу COVID-19, алармира Валентин Ревански
Кризата с коронавирусната инфекция в Ямбол се изостря, в областта има достатъчно медицински персонал да се включи в битката срещу COVID-19, но на практика не всички искат да се включат. За това алармира кметът на града Валентин Ревански в своя профил във Facebook, откъдето апелира за помощ.

По молба на прокуриста на МБАЛ „Свети Пантелеймон“- Ямбол д-р Димитър Рунков е проведена среща с медицинския персонал, който работи в сектор „Училищно и детско здравеопазване“ на територията на община Ямбол. Болницата разполага с достатъчно сграден и леглови ресурс, но има недостиг на обслужващ персонал, предупреждава Ревански. На всичкото отгоре всички са щели да получат допълнителни финансови поощрения при одобрение от общинският съвет на Ямбол.

Двама с придружаващи болести станаха жертви на COVID-19

По информация на д-р Рунков МБАЛ „Свети Пантелеймон“ има нужда от около 8 човека допълнителен медицински персонал. "Имах надежда, че поне няколко от присъстващите на срещата ще се съгласят и ще помогнат. За съжаление, разбрах, че всички са се отказали", коментира той.



Според допълнителното споразумение към колективния трудов договор в отрасъл „Здравеопазване-2018“ работещите в системата на детското и училищно здравеопазване са в платен служебен отпуск, докато децата и учениците не се върнат в училищата и детските градини.

"Със сигурност има много трудещи се хора, които биха искали да имат такива условия на работа. Не искам да обвинявам никого, защото те нямат вина, но за мен това поведение на държавната администрация е неприемливо. По този начин болниците са обречени на затваряне и се лишават от медицински персонал, които би могъл да помогне в борбата с COVID-19", обръща се Ревански.

По документи в област Ямбол са регистрирани над 300 медици.

"Още веднъж моля, ако има медици, които могат да помогнат на ямболската болница, нека се отзоват! Техните колеги, които в момента проявяват истински героизъм, имат нужда от помощ и подкрепа! Искам да уточня, че при подкрепа от ОбС-Ямбол, всички щяха да получат финансови средства от Община Ямбол за положения в болницата труд, както и допълнително заплащане от бюджета на МБАЛ "Свети Палталеймон", апелира Ревански.

До момента 56 са положителните проби в Ямболска област, 5 са смъртните случаи.  Ромският квартал е под карантина 4-то денонощие, а кметът на града предлага санкции за нарушителите.

Само за няколко капацитетът на инфекциозно и белодробно отделение беше изчерпан и след разрешение от Здравната каса и двете отделения работят само с коронавирус заразени.