/ Агенция „Митници“
Иззеха 20 417 текстилни изделия, чанти и маратонки с обозначения на световни марки при две отделни проверки на „Лесово“, съобщиха от Агенция „Митници“.

Товарните композиции са превозвали  стоки от Турция за Сърбия през България. Проверките са извършени в рамките на съвместната операция по противодействие на контрабандата, с участието на екипи от Агенция „Митници“, ГД „Гранична полиция“, ГД „Борба с организираната престъпност" и Национална агенция за приходите.

Иззеха контрабандно злато за над 80 000 лв. на „Лесово“ (СНИМКИ)

На 13 юни пристига на входящо трасе в страната товарна композиция, управлявана от сръбски гражданин. Според представените от водача документи, той е превозвал текстилни изделия, обувки, чанти и аксесоари от Турция за Сърбия.

Митнически служители селектират превозното средство за проверка. В хода на контролните действия са установени в товара 5312 недекларирани спортни екипи с обозначения на три световни търговски марки. Сред декларираните стоки са открити още 11 703 текстилни изделия, 217 чанти и 110 чифта маратонки с лога на различни световноизвестни марки. 

Установените още 12 030 „маркови“ стоки сред декларирания товар също са задържани в изпълнение на  Регламент (ЕС) №608/2013 на Европейския парламент и на Съвета относно защита на правата върху интелектуалната собственост.

Агенция „Митници“

Още 3075 „маркови“ стоки са открити същия ден в друг товарен автомобил с чужда регистрация, управляван от сръбски гражданин. Той също е превозвал текстилни изделия от Турция за Сърбия през България.

По искане на служителите от "Гранична полиция" е извършена проверка на товара, при която инспекторите установяват сред декларираните стоки  3075 спортни комплекти, тениски, ризи, панталони и други текстилни артикули с обозначения на защитени търговски марки.

Установените „маркови“ стоки също са задържани поради основателни съмнения за нарушени права върху интелектуалната собственост. За случаите ще бъдат уведомени притежателите на съответните марки. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня