Първокласниците отново ще получат подаръци от общината
Преди старта на учебната година общинското предприятие „Комунални и обредни дейности“ обнови пешеходните пътеки край всички учебни заведения. Целта е да се осигури безопасността на децата, както и да се насочи вниманието на водачите да преминават с повишено внимание в райони, където има образователни институции.

Общо 7234 са учениците през учебната 2023/2024 година на територията на община Ямбол в 20-те учебни заведения, сред които 5 държавни и 15 общински.
От тях 670 деца ще прекрачат за първи път училищния праг на 15 септември. Те са разпределени в общо 29 паралелки, като най-много – 6 паралелки, са в ОУ „Любен Каравелов“ в к-с „Диана“. 

Всеки първокласник ще получи подаръци от Община Ямбол и Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. В комплекта са включени две книжки – „Приказки за първолака" и Приказки от Елин Пелин, цветни моливи и пастели, гланцово блокче, скицник за рисуване, тетрадка, линия, учебна програма.

Всички училища на територията на община Ямбол са заявили готовност за започване на новата учебна 2023/2024 година. Учебните заведения отговарят на санитарно-хигиенните изисквания на Регионална здравна инспекция-Ямбол за осигуряване на безопасни условия на обучение, възпитание и труд.

Седем учебни заведения от Община Ямбол ще започнат учебната година като иновативни училища. Това са Начално училище „Св. Св. Кирил и Методий“, Основно училище „Николай Петрини“, Средно училище „Св. Климент Охридски“, Основно училище „П.Р. Славейков“, Езикова гимназия „Васил Карагьозов“, Професионална гимназия по икономика „Г.С. Раковски“ и Гимназия по строителство, архитектура, геодезия и дизайн „Кольо Фичето“.

Подготовката на 5 и 6 годишните деца за училище ще се осъществява в 51 подготвителни групи с 1308 деца. В детските градини са обхванати общо 2380 деца, заедно с яслените групи.

И тази учебна година започва с подарък за първокласниците в Разград

С цел създаване на безопасни условия за опазване живота и здравето на децата и учениците, в училищата на територията на община Ямбол е осигурена физическа охрана по време на учебния ден и извън учебно време и видеонаблюдение в коридорите и прилежащите пространства.

Във всички детски градини също има видеонаблюдение на сградите и дворовете. Достъпът на външни лица е ограничен след 09:00 часа.

Всички училища и детски заведения са подготвени за новия отоплителен сезон и са снабдени с учебни помагала и учебно-познавателни книжки.
Община Ямбол