/ Община Ямбол
Новата придобивка е факт след внесено проектно предложение за финансиране по схемата за насърчаване на електромобили по Инвестиционната програма за климата на Националния доверителен екофонд (НДЕФ), съобщиха от Общината.

Община Ямбол

Безвъзмездната финансова помощ от НДЕФ е в размер на 23 000 лева, съфинансирането от Община Ямбол - 27 262 лева. Електрическото превозно средство ще помага за работата на общинските предприятия  "Комунални и обредни дейности" и "Паркове и зони за отдих и спорт".

Електромобилът ще бъде използван за сметосъбиране, почистване на зелени площи, поддръжка на площадите, пешеходните зони, паркингите и за други видове комунални дейности.

Изграждат осветление по крайречната алея на парка в Ямбол (СНИМКИ)

Машината ще бъде полезна и при засаждането на растения, при тяхната поддръжка и поливане. Енергоспестяващото превозно средство е от категория L7e с надстройка - тип самосвал.

Община Ямбол

Новият електромобил е екологичен, не използва конвенционално гориво и е единственият в България от този тип с новото поколение литиево-йонна батерия с номинална сила 13 kWh

Община Ямбол

Времето за нейното зареждане е от 6 до 8 часа, а пробегът, който осигурява, е до 120 километра. Превозното средство е оборудвано с камера за задно виждане, има и отопление на кабината.