/ БТА
В Ямболска област по време на жътвената кампания са санкционирани 15 земеделски стопани за палене на стърнища и използване на неотговаряща на пожарната безопасност техника.

Актовете за административни нарушения са в размер от 50 до 1000 лева. Това съобщи комисар Кольо Гяуров от Районната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

Според него, въпреки че към момента пожарите в региона са два пъти по-малко, рискът не е отминал. Произшествията през последния месец и половина са 125 спрямо 243 през същия миналогодишен период. Очакваните до края на август високи дневни температури и сухата тревна растителност са предпоставка за възникване на нови пожари.

Горят стърнища в района на село Пъстрен

Най-сложно е потушаването на стихията в пограничните райони, а най-често огънят тръгва от запустели имоти и сухи треви, каза още началникът на ямболската пожарна.

Доброволчески отряди има в четири от петте общини в областта. Те са снабдени с необходимата екипировка и лични предпазни средства, но до този момент не се е наложило да се прибягва до тяхната помощ.
 
БТА