17 са новите случаи на заразата в областта
"Заболеваемостта от COVID-19 в област Ямбол плавно започва да се покачва - към момента активните случаи са 149. Същевременно се отчита и интерес към четвъртата доза за ваксиниране през последната седмица".

Това съобщи на брифинг директорът на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) д-р Радостина Калчева. Новите случаи за последното денонощие са 17, трима се лекуват към момента в болници. Двуседмичната заболеваемост в областта е 68 на 100 хил. души население и засега остава под средната за страната - 82 на 100 хил. души.

Здравните власти с препоръки за предпазване от COVID-19

В региона най-висока е заболеваемостта в община Стралджа - 85, и в община Ямбол - 83 на 100 хил. души.нПо думите на директора на РЗИ съществува и т.нар. скрита заболеваемост, тъй като много хора отказват да се изследват.

„Причината е донякъде и финансова, тъй като личните лекари вече не издават направления за тестове“, коментира д-р Калчева. Тя допълни, че макар и слабо, се повишава интересът към ваксинация.

„През последната седмица са поставени 109 броя четвърти дози, като например само вчера 35 лица са поставили втори бустерни дози. Имунизират се предимно възрастни хора“, допълни директорът на здравната инспекция. 

Междувременно, стана известно, че поради изтичане на гаранционния срок от РЗИ са бракувани над 10 хил. ваксини Pfizer.
БТА