Жителите на селата Кошава и Покрайна празнуваха
Жителите на селата Кошава и Покрайна празнуваха / Община Видин

Кметът на Видин Огнян Ценков днес бе гост в две селища от общината, които предварително отбелязаха празника Св. Дух. В с. Кошава той присъства на освещаването на новоизградения с помощта на дарители църковен навес при храм „Св. Троица", основан още през 1860 година. Водосветът бе извършен от Белоградчишкия епископ Поликарп. Огнян Ценков поздрави кмета на селото Венелин Венелинов и всички жители, като им пожела да са единни и в трудните, и в хубавите житейски моменти, да бъдат благословени и се радват на здраве и щастие. Празникът продължи с изпълнения на самодейни състави на изградената в селото открита сцена.

По-късно видинският кмет гостува и на жителите на с. Покрайна. Там той също се обърна с приветствие към кмета на селото Валентин Маринов и събралите се на площада хора по повод техния празник. Огнян Ценков ги поздрави за това, че поддържат жива традицията и отварят домовете си за гости отблизо и далеч. Неговата заръка бе да продължават и занапред да работят за развитието и просперитета на своето селище и да създават нови блага.

С вълнуващи думи към жителите на село Покрайна се обърна и заместник-кметът по европейски политики и инвестиции на Община Видин Десислава Тодорова, която отбеляза, че днешният празник е и неин. „Знаете, че аз от дълги години живея тук със семейството си и сме неразделна част от селото" - заяви тя и подчерта, че най-ценното богатство на това селище са хората - трудолюбиви, грижовни, сърдечни и гостоприемни. „Пожелавам на вас и на себе си да бъдем винаги свързани с родните си корени и Покрайна да се превърне в място, от което никой не иска да си тръгва. И нека младите хора като мен да изграждат тук своя дом и да отглеждат деца и внуци!" - каза Тодорова.

Кметът на Видин Огнян Ценков изпрати също поздравителни адреси до жителите на село Иново и до самодейците от местното читалище „Св. Паисий Хилендарски - 1926", които провеждат фолклорен събор и подготвят специален концерт за празника Свети Дух.