/ Дарик - Враца
Жители на двете села Мало и Голямо Пещене излязоха на мълчалив протест пред сградата на РИОСВ-Враца. Поводът е предстоящото отдаване на концесия на земи в непосредствена близост до селата, където по открит способ ще се добива минералът глауконит.

Страховете на хората са, че бъдещата кариера ще замърси въздуха в района, ще прогони дивеча, ще направи къщите им непродаваеми, а животът в тези села непоносим. “Искаме чист въздух”, “РИОСВ ще чуете ли гласа на народа?”, “Отрова, прах и шум - Пещене не се продава, Вардев вън!” - бяха само част от лозунгите, издигнати по време на протеста.

Протестиращите
Дарик - Враца

Хората разказаха, че нееднократно са сигнализирали в екоинспекцията във Враца за това, че местните жители са категорично против тази концесия. И днес в РИОСВ бе внесена подписка против концесията, в която своите подписи са положили над 280 жители на двете села.

Подписката бе дадена на кмета на Голямо Пещене Тодор Тодоров. Той ще запознае с нея всички участници в експертната комисия, която заседава днес следобед, за да приеме оценката за въздействие върху околната среда на този проект. За заседанието пристигна и Никола Вардев, който е представител на концесионера. Той бе посрещнат от протестиращите с освирквания.

Подписката
Дарик - Враца

Повече по темата ще чуете утре в програмата “Дарик Северозапад”.