Жена 18 години чака друг да й намери работа
Жена 18 години чака друг да й намери работа / Дарик Враца

Жена от врачанското село Баница вече 18 години се подписва като безработна в Бюрото по труда във Враца. Това съобщи днес пред кметове от община Враца директорът на социалната институция Маргарита Ангелова. Случаят не е единичен. Подобен, но с регистрация от 17 години, има в село Голямо Пещене. Подобни случаи, но с продължителна регистрация от 2007, 2008 и 2009 г., има в селата Лиляче, Мраморен, Тишевица.

В повечето случаи подобни регистрации в Бюрото по труда се поддържат, заради различни облаги от други социални институции. Основните проблеми за намирането на работа на тези хора са, че в повечето случаи те трудно се решават да се преместят от селото във Враца, където им се предлага работа или с годините са заболели, което не им позволява да полагат по-тежък физически труд, или са с ниска степен на образование и това е допълнителна пречка за откриването на трудова заетост. Това поясни Маргарита Ангелова и се обърна към кметовете на селата с молба, когато стартират програми за дълготрайно безработни да се имат предвид тези хора и да им бъде осигурена работа.

Няколко от кметовете обаче веднага изразиха съмнение, че точно тези хора ще се съгласят да работят. “Той щом е чакал 18 години някой да му намери работа, нищо не става от него. Такъв човек въобще не иска да работи. Само да мръдна и те са под някое дърво на сянка или близката кръчма е тяхна” – заяви Петър Атанасов, кмет на с. Власатица.