Зетят на ексдепутата Тома Томов влезе в съда за укрити данъци
Зетят на ексдепутата Тома Томов влезе в съда за укрити данъци / DarikNews.bg -архив

В Окръжен съд Монтана започна делото срещу Петър Петров, зет на Тома Томов - депутат от БСП в 39-тото Народно събрание. Петров е обвинен за неплатени данъцъци в размер на 6 милона и 500 хиляди лева. Дружеството «Би Ес 80», на което е бил собственик, не е плащало ДДС, корпоративен данък и данък общ доход за периода от 2004 до 2010 година. За укрити данъци Петров може да бъде осъден от 3 до 8 години затвор и конфискация на имущество.

През лятото на 2011 година Петров прехвърлил дружеството „Би Ес 80" по познатата схема на безимотен човек от Лом. Така Благой Иванов - Шишо, станал собственик срещу 1000 лева на крупната строителна фирма. Сделката станала дни преди инспекторите да връчат на Петров ревизионния акт с констатираните неплатени данъци. Вместо това те го връчили на новия собственик Шишо.

Освен че не плащал данъци, Петров не е изпълнил задълженията си по общински и държавни строителни поръчки. През 2008 година са му платени близо 1,5 милиона лева за нов водопровод от помпената станция в Добри Дол до Лом, който още не е построен. Съща е и участта на поръчка от община Видин за строеж на надлез. За него "Би Ес 80" е получила 2,5 милиона лева.

На днешното заседание в Окръжен съд Монтана новият собственик на дружеството Благой Иванов - Шишо, не се яви. Бяха изслушани нотариусът, изповядал сделката и адвокатът, които я е подготвил. Подсъдимият Петров отказа да говори. Процесът ще продължи през декември.