Завършиха театралните фестивали
Завършиха театралните фестивали / ДКТ Враца

25-ият Национален фестивал на малките театрални форми и 4-ият Международен фестивал на камерните театри, организиран от НЕТА завършиха снощи (22 май), а малко преди полунощ журито обяви имената на наградените.

Председателят на комисията проф. Васил Стефанов обяви, че се присъждат две първи награди за режисура – на Лилия Абаджиева за спектакъла „Дневникът на един луд” от Н.В.Гогол на Хасковския театър и на Николай Поляков за постановката „Още веднъж, ако позволите” от Мишел Трамбле, дело на ДКТ-Враца. Втора награда отиде в ръцете на Владлен Александров за спектакъла „Прах в очите” от Дьорд Шпро на ДСТ „Алеко Костнатнинов”. Трета награда в тази категория не беше присъдена.

Журито в състав проф. Васил Стефанов и членове проф. Кристина Тошева и Стефан Янков, даде само една награда – първа, за сценографията и костюмите на Теодора Лазарова в спектакъла „Глас” на Пловдивския театър.

Първа награда за главна женска роля отиде у Ивана Папазова заради моноспектакъла „Глас” на Пловдивския театър. Станка Калчева пък получи втора награда за участието си в постановката „Още веднъж, ако позволите…” на Врачанския театър. Нейният партньор и директор на местната трупа Анастас Попдимитров получи втора награда за главна мъжка роля за участието си в същия спектакъл на ДКТ-Враца. Журито присъди първата награда в тази категория на Николай Урумов за представленията „Дневникът на един луд” от Н.В.Гогол и „Прах в очите” от Д.Шпиро.

Специална награда беше дадена и на студентите от Нов Български университет, които представиха във Враца спектакъла на режисьора Теди Москов „Карай да върви” по „Кандид” от Волтер.

Завършиха театралните фестивали
netinfo

Проф. Стефан Драгостинов присъди традиционната награда за най-музициращ актьор на гръцката актриса Криса Йоаниду за спектакъла й „Човекът, който…” от Матей Вишниек.

Журито, което оценяваше представленията в МФКТ, раздаде награди на всички участващи трупи. Експертното мнение дадоха: Нора Макарова /Русия/, македонците Тодор Кузманов и Гоце Ристевски, Симон Грабовац от Сърбия и Веселина Гюлева.

На спектакъла „Народен враг” от Хенрик Ибсен, копродукция на „Teatre of an actor„ (Македония) театър „ODA” (Косово) с режисьор Дино Мустафич  беше дадена награда за оригинален съвременен прочит.

На Криса Йоаниду – награда за женска роля за спектакъла „Човекът, който…” от Матей Вишниек с режисьор Павлос Данелатос.

Спектакълът „Старомодна комедия” от Александър Арбузов с режисьор Василе Тома на театър „Нотара” получи отличие за най-добър актьорски ансамбъл на Ада Наврот, Василе Тома и Дан Клучинши.

На спектакъла „План Б” от Мария Чолпа, режисьор Слободан Милатович, на Херцеговинския театър (Черна гора) – награда на актьорите Душан Ковачевич, Юлия Милачич и Сузана Вагра за експресивна и ярка игра на сцената.

На спектакъла „Корекция” от Зоран Гаши с режисьор Ник Ъпър на Малък драмски театър (Битола, Македония), копродукция на Македония, Словения и България – награда ефектен мултимедиен дизайн.

Спектакълът „Медея – майка ми” от Иван Добчев в съавторство със Стефан Иванов, режисьори Маргарита Младенова и Иван Добчев на ТР „Сфумато” беше отличен за нов театрален език.

На спектакъла „Тобелия” от Любомир Джуркович с режисьор Ник Ъпър на Драматично-куклен театър Враца – награда за единство на режисьорското решение и актьорската игра.

 

На спектакъла „Сойките” от Александру Кирицеску с режисьор Матей Вароди на Театър”Al.Davila” – награда за сценография и костюми.

Завършиха театралните фестивали
netinfo