Започват празниците на духовите оркестри Дико Илиев - Монтана 2012
Започват празниците на духовите оркестри Дико Илиев - Монтана 2012 / Дарик Враца

ХІІІ празници на духовите оркестри „Дико Илиев" започват днес в Монтана. Началото ще бъде дадено в 18 ч. с изпълнение на химните на Албания, България и Чехия. Преди тържественото откриване участниците ще поднесат венци пред паметната плоча на композитора. За трите дни на фестивала ще се представят 14 формации от три държави.

Като увертюра към фестивалната програма всички участници ще изпълнят заедно марша „Сливенци при Драва" и „Дунавското хоро". Знаменитата творба на Дико Илиев е тематичен акцент на празниците, защото през тази година се навършват 75 години от създаването й. В първия ден ще се изявят Младежкия духов оркестър и мажоретен състав към Център за работа с деца от Разград, Духовия оркестър при читалище „Развитие - 1869"  от Враца, духовият оркестър на училище по изкуствата „Прелуч" - Прелуч, Чехия. Финал на програмата ще поставят домакините от Духовия оркестър на Природо-математическата гимназия „Свети Климент Охридски"  и мажоретният състав на Младежкия дом.

В първия ден от празниците ще бъдат връчени и отличията на победителите във Втория  конкурс за създаване на нови творби за духов оркестър. Той е съпътстващо събитие на Дикоилиевите празници и се организира от Община Монтана в годината преди провеждането им. В раздел „Марш" наградените са Ради Радев - диригент на Представителния гвардейски духов оркестър към Национална гвардейска част (първа награда), Юлиян Слабаков (втора награда), Илия Заков (трета награда).

В раздел "Хоро" не бе присъдена първа награда. Второто място си поделят диригентът на Врачанския духов оркестър Бойчо Димов и Елисавета Иванова. На трето място е Васил Бележков, популярен най-вече като китарист на група "Епизод". Наши и чужди оркестри ще свирят творби на тези композитори, както и произведения на патрона на празниците.

Деца от Украйна, Сърбия и България, класирани на призовите места в конкурса за рисунка „Тъпан бие, хоро се вие", също ще получат своите награди при тържественото откриване на празниците на духовите оркестри „Дико Илиев".