Започват посетителски център на ПП Врачански Балкан
Започват посетителски център на ПП Врачански Балкан / netinfo

Първа копка на Посетителски център на ПП „Врачански балкан" ще бъде направена днес.

Центърът ще се намира в местността „Копана Могила" на разклона за селата Паволче и Челопек. Посетителският център ще изпълнява посетителска, комуникационна, образователна и управленска функция. В него ще бъдат разположени администрацията на Дирекция на ПП „Врачански Балкан", образователно-интерпретативен център и контролна зала за наблюдение.

Средствата за изграждането му се осигуряват по проект „Изпълнение на дейности за устройство и управление на ПП „Врачански Балкан", по Оперативна програма Околна среда 2007-2013 г.

Началото на церемонията е в 13 часа.

В резултат на работата по проекта ще бъде подновена цялостно съществуващата и изградена нова туристическата инфраструктура на територията на парка. Ще бъдат изградени нови еко и вело пътеки, 10 информационни пункта, посетителска инфраструктура за наблюдение на белоглав лешояд, 4 посетителски центъра в Долно Озирово, Лакатник, Лютиброд и Враца. В рамките на проекта ще бъде и извършена реконструкция на Младежки интерпретационен еколагер в с. Очин дол.

Наред с посетителската инфраструктура ще бъде изградена интегрирана комуникационна система за наблюдение, опазване и охрана на целеви територии и видове на територията на парка.

В областта на интерпретацията и образователните програми ще бъдат разработени нови експозиции в Природозащитен център "НАТУРА" както и образователни програмни пакети и видео материали за биоразнообразието в ПП „Врачански Балкан".