/ EspressoNews
Над 120 ученици от 25 училища, в 11 общини от западна България започват днес своето шестседмично приключение, в което ще усвояват тънкостите на журналистическата професия, изучавайки различни журналистически жанрове в реална среда.

Есето е първата от шестте задачи, която ще им дадат възможност да изявят своя талант и умения за творческо писане. Те ще имат една седмица, за да подготвят своите творби, като най-добрите ще бъдат публикуване на страниците на регионалния новинарски портал EspressoNews.bg, организатор на конкурса.

Всички, които са писали по задачата ще получат обратна връзка и коментар от менторите на тазгодишното издание, в лицето на Миролюба Бенатова, Доника Ризова, Емил Спахийски и д-р Иван Вълчанов.

За всяка задача учениците ще имат различен ментор, като по този начин ще получат различни гледни точки, знания и наставления, свързани с конкретното изпълнение на задачата, творческите умения, подбора на факти и аргументи, стил и език на писане и други.

Класацията на победителите ще бъде направена от жури в състав - Генка Шикерова, журналист и водещ в Нова телевизия, Филипа Иванова, журналист и водещ в БНТ, доц. д-р Стела Ангова, ръководител катедра „Медии и обществени комуникации“ на УНСС, Неда Василева, журналист и телевизионен водещ с професионална кариера в телевизиите Bulgaria ON AIR и ТВ Европа, Лилия Мустакова, журналист и водещ в Bulgaria ON AIR, Кирил Вълчев, журналист и радиоводещ в Дарик радио.

За трета поредна година патрон на проекта е българският евродепутат Ева Майдел. По традиция, Ева Майдел ще предостави голямата награда за победителя в конкурса - пътуване до Брюксел и посещение на Европейския парламент.
В първите три издания на журналистическия конкурс-обучение се включиха общо над 200 деца, които създадоха повече от 600 материала от различни жанрове, голяма част от които намериха радушен прием сред аудиторията на регионалния портал, а най-добрите бяха публикувани и в други национални и специализирани медии. Медийни партньори на „Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома” сa NOVA, БНТ, Bulgaria ON AIR.

„Работилница за репортери” е образователен конкурс, предназначен за ученици от 9. до 12. клас, който се организира от регионалния портал за новини на запад от София Espressonews.bg. Основните цели на проекта са да бъде стимулиран интереса на учениците към журналистическата професия, като се развият таланта и уменията им за творческо писане, да бъдат представени и популяризирани историческите, културните и природни богатства и икономическия потенциал на региона на западна България, както и да се подпомогне кариерното ориентиране и кандидатстване във висше учебно заведение на участниците в конкурса.
EspressoNews