Започва монтаж на сепариращата инсталация на депото
Започва монтаж на сепариращата инсталация на депото / снимка: Дарик - Враца
Започва монтаж на сепариращата инсталация на депото
48657
Започва монтаж на сепариращата инсталация на депото
  • Започва монтаж на сепариращата инсталация на депото

Цялото оборудване за сепариращата инсталация на депото за твърди битови отпадъци на Враца и Мездра, вече е доставено, заяви днес кметът на Враца инж. Николай Иванов. На 23-ти и 24-ти декември, оборудването на стойност 2 255 690 лв. е пристигнало. Съгласно клаузите в договора са разплатени 1 585 004 лв.

"Като цяло за този обект, съгласно Приложение № 7 към чл. 12, ал 1 от Закона за Държавния бюджет, на община Враца бяха осигурени 3 300 000лв. за бюджет 2011, които са целево усвоени, уточни кметът. В момента за обекта разполагаме със 170 хил. лв. преходен остатък за 2010г, който ще бъде използван за строително-монтажните работи".

За клетка 2.1 на депото се готви приемателна комисия, която да издаде акт 16. Предстои да се направи нов анализ на сроковете за останалите строително-монтажни дейности  и до края на месец март, би трябвало да приключат всички дейности, смята кметът. В четвъртък пристига и екипът, който да монтира оборудването за инсталацията, но има и още работи, които трябва да се съобразят с метеорологичните условия.

След като няколко пъти възложителят на обекта - община Враца, спира строителството заради забавяне в сроковете, изпълнителя - „Пътностроителна техника" успя, макар и извън договорените срокове, да достави инсталацията.

В план-сметката на община Враца за 2012 г. за "Чистота", са предвидени 150 000 лв. за експлоатация на сепариращата инсталация. Толкова е и делът на община Мездра годишно. "Досега разходите са се делили на база тон, тъй като това е основния измерител за разплащанията и вероятно ще се продължи по същата схема", уточни финансистът Лев Митков.  

Регионалното депо за твърдо - битови отпадъци (ТБО) е новоизградено, контролирано, охранявано и на него се извършва екологосъобразно депониране на битови отпадъци. Регионалното депо за ТБО е изградено върху площ от 125 дка. От началото на месец април 2003 г. в депото за се приемат и битовите отпадъци на Мездра.