Започна отчуждаване на имоти заради нов граничен пункт Салаш - Ново корито
Започна отчуждаване на имоти заради нов граничен пункт Салаш - Ново корито / Дарик Враца

Процедура за отчуждаване на имоти в землището на с. Салаш, община Белоградчик започна областният управител на Видин. Причината е в предстоящото строителство на 5-километров пътен участък от с. Салаш до границата с Република Сърбия. В тази част на българската северозападна граница при прохода „Кадъ боаз" ще се изгради нов граничен контролно - пропускателен пункт.

Предвижда се да бъдат отчуждени 99 имота с обща площ 32,298 дка. На 189 лица - собственици и наследници, ще бъдат изплатени парични обезщетения, които възлизат на обща стойност 7 115 лева. Средствата са осигурени от Агенция „Пътна инфраструктура" (АПИ), която е инвеститор на обекта.

На отчуждаване подлежат части от имоти - частна собственост, представляващи земеделски земи и поземлени имоти в урбанизирана територия, намиращи се в землището на с. Салаш. С решение на Общински съвет - Белоградчик е одобрен подробния устройствен план - парцеларен план на обекта.

Комисията за земеделските земи при Министерство на земеделието и храните е променила предназначението на земеделските земи за неземеделски нужди и е утвърдила площадки и трасета за проектиране на обекти в земеделски земи. Процедурата по отчуждаването е одобрена със съвместна заповед на министъра на регионалното развитие и министъра на финансите.

В проекта на АПИ е предвидена рехабилитация и реконструкция на Път III - 1102 „Арчар - Извор - Димово - Острокапци - Кладоруб - Салаш - граница с Република Сърбия" от км 45+582 до км 50+075,52.

С реализацията на обекта ще се ускори откриването на ГКПП на българо - сръбската граница при Салаш - Ново корито. В напреднала фаза е подготовката съответно и от сръбска страна.

Изграждането на нов път и на пропускателен пункт до граничещото със Сърбия с. Салаш са приоритетни за Видинския регион проекти, с които председателят на Народното събрание Михаил Миков и областният управител на Видин инж. Кръстьо Спасов са ангажирани още от мандата на управление в периода 2005-2009 г.

За откриването на ГКПП Салаш - Ново корито има сключено споразумение от 27.06.2007 г. между президентите тогава на България и Сърбия, както и междуправителствена спогодба, утвърдена с решение от 19.05.2009 г. на Министерския съвет.