Фестивал Дунавски вълни
Фестивал Дунавски вълни / Община Видин
Културното събитие за пореден път събира във Видин актьори, музиканти, художници, певци, самодейци, които със своето талантливо присъствие оживяват старопрестолния  град. Официалното откриване се състоя в летния театър на крепостта „Баба Вида“. Кметът на Общината Огнян Ценков поднесе приветствие по повод началото на фестивала. Той каза, че „Дунавски вълни“ е част от богатото фестивално лято, което Община Видин организира.

И припомни, че само преди броени дни се е провело юбилейното десето издание на младежкия фестивал The Bridge – уникален по рода си и единствен в тази част на Европа. Ценков отбеляза още, че в началото на август ще посрещнем третия сезон на Летните вечери на операта и балета „Баба Вида“, а в края на месеца – средновековния фестивал „Бъдинъ“ и ще очакваме с нетърпение концертите в рамките на Видинския панаир, в които ще участват популярни български и чуждестранни изпълнители.

Така нашият град за пореден път се превръща във фестивална сцена. „Уважаеми съграждани и гости на Видин, вие заслужавате нашите усилия. Уважаеми участници във фестивала, вие заслужавате нашето гостоприемство и нашите аплодисменти, защото превръщате Видин в истинска културна столица” – заяви видинският кмет и откри Осмия фестивал на изкуствата „Дунавски вълни“, като пожела успех и прекрасно настроение на всички през фестивалните дни.

Фестивал Дунавски вълни

По традиция събитието бе открито с концерт на Симфониета – Видин. Той премина под наслов „В света на канцонетите“, дирижиран от маестро Свилен Симеонов и със специалното участие на известния оперен певец, първи тенор на Цюрихската опера - Бойко Цветанов.

Фестивалът се провежда от 22 до 27 юли, а днес продължава с детския пленер „Моят Видин”, детския спектакъл „Надхитряне” и представлението „Греховната любов на зографа Захарий” на Драматичен театър – Монтана.

Фестивал Дунавски вълни