Участници във фестивала.
Участници във фестивала. / Община Видин
Днес кметът на Видин Огнян Ценков откри X-тия Международен фолклорен фестивал „Гергьовден” в село Антимово. Юбилейното издание се провежда в рамките на три дни – от 4 до 6 май. По традиция, преди официалното откриване на фестивала, гости и жители на селото се отправиха към църквата "Св. Георги Победоносец". Пред военните паметници в двора й бе отслужена заупокойна молитва и поднесени венци и цветя. Паметта на загиналите воини почете и кметът Огнян Ценков. Сред присъстващите бяха народните представители Филип Попов и д-р Цветан Топчиев, заместник-кметът инж. Цветан Асенов, общински съветници, представители на политически партии, сдружения, образователни и културни институции, читалища.

Кметът откри фестивала.
Община Видин


След това множеството се отправи към центъра на селото за началото на Международния фолклорен фестивал „Гергьовден”. Той се организира от кметството и читалище "Развитие-1926" в Антимово, със съдействието на Община Видин и подкрепата на много дарители. Видинският кмет се обърна с приветствие към участниците и гостите на събитието: “Изключително съм щастлив, че заедно ще отбележим X-тото юбилейно издание на фестивала, в който вземат участие над 750 самодейци от България, Сърбия и Румъния. Приветствам ги сърдечно с „добре дошли“ в Община Видин и ги уверявам, че за пореден път ще се убедят в нашето гостоприемство. Отправям специалните си поздравления към кметството, в лицето на Северин Петров, към ръководството на читалището – председателя Пламен Димитров и секретаря Цеца Христова, към всички читалищни деятели и съпричастни хора от село Антимово, които с огромен ентусиазъм и всеотдайност правят и невъзможното, за да се радваме през тези дни на един прекрасен празник. За мен е чест да открия X-тото юбилейно издание на Международния фолклорен фестивал „Гергьовден“! На добър час!”.

Публиката
Община Видин


Началото на фестивала бе дадено от домакините – танцов състав „Шеулени” към местното читалище. На фестивалната сцена днес и утре се представят самодейци от общините Видин, Брегово, Ново село, Ружинци, Никопол; от с. Оштрел, Община Бор, Сърбия и от Община Калафат, Румъния.

Фестивалът е свързан с големия християнски празник Гергьовден и Деня на храбростта и Българската армия, които отбелязваме на 6 май.