Започна ефективната стачка на учителите!
Започна ефективната стачка на учителите! / netinfo

22 учебни заведения във  Враца  стачкуват ефективно днес, съобщи Емилия Бонева от Учителския синдикат на КНСБ. 14 училища и 8 детски традини са извървели процедурата за стачни действия и няма да влязат днес в класните стаи. Това са елитните училища в областта, които имат 70-80 човека персонал. Не стачкуват малките училища с по 3 паралелки.

Около 70% от работещите в сферата на образованието ще отстояват исканията си за достойно заплащане на учителския труд. Детските градини в областта ще стачкуват стъпаловидно, допълни Бонева.

Утре ще започнат ефективните протести в училищата “Хр.Ботев”, а след тях във вторник ще стачкуват ефективно Математическата и Гимназията по електротехника в областния  град.

Според  Десислава Димитрова-Председател на "Подкрепа"  напрежението в учителските среди се увеличава и поради паническите действия на РИО на МОН , от където изискват от директорите документацията по стачката, вкл. протокола от общото събрание, на което работниците и служителите са взели решение за ефективна стачка и придружаващата го подписка за съгласие с ефективните стачни действия, което е абсолютно незаконно.

Има случаи, при които стачните комитети, ако  откажат да предадат документацията се заплашват със съд. Поименни списъци на ефективно стачкуващите се изпращат ежедневно, за седмица напред в инспектората, още преди стачката да е започнала, допълни Димитрова.

24 училища от област Монтана ще стачкуват ефективно от днес, съобщи началникът на регионалният инспекторат на МОН Анка Захариева.  До 13 часа  днес  ще бъде уточнен броя на стачкуващите учители. Тези, които се разграничават от действията на колегите си,  ще поемат част от занятията. Ако няма такива, училищата ще бъдат затворени.

В Монтана на 24  септември ще стачкуват преподавателите от Природо-математическата гимназия, Финансово-стопанската и Професионалната гимназия по електротехника и 2-ро и 5-то Средно общо-образователно училища.

Още 19 училища в региона на Монтана са заявили в инспектората, че ще се включат в националната стачка на 24 септември.