За 20 години - 50% увеличение на раковоболните
За 20 години - 50% увеличение на раковоболните / снимка: Дарик - Враца - архив
За 20 години - 50% увеличение на раковоболните
50253
За 20 години - 50% увеличение на раковоболните
  • За 20 години - 50% увеличение на раковоболните

Около 1 800 - 1 900 средногодишно са новите случаи на заболели от рак, лекувани в Комплексния онкологичен център във Враца, съобщи управителят д-р Жулиета Цолова. Спрямо заболеваемостта от преди 20 години увеличението е с около 50 %.

Годишно през центъра минават 8 500 пациенти, от тях 1 200 провеждат лъчетерапия в болнични и амбулаторни условия. Подобно лечение се прави не само при онкологични заболявания, а и при редица други, уточни още д-р Цолова.

От началото на месеца във Враца започна изпълнение на проект за изграждане на лъчелечебен център в бившия Онкологичен диспансер, с разгъната застроена площ 1295.45 кв.м. Изпълнител е общината, като срока за завършване е 24 месеца. Врачанският център е един от осемте в страната, които първи ще получат финансиране. Проектът е на стойност 6,3 млн.лева.

Представяне на проекта

В рамките на проекта ще бъдат изградени помещения, ще бъде закупен линеен ускорител и цялата гама допълнителна апаратура, съпътстваща дейността на един такъв апарат, обясни д-р Цолова.

Към настоящия момент във Враца се провежда лъчетерапия на пациенти от Видин, Монтана, Враца, Благоевград, Плевен, Ловеч и единични случаи от други области в страната.