Юнашки тиган пристига в Монтана
Юнашки тиган пристига в Монтана / Нели Василева

Програмата на тазгодишният фестивал на народната кухня „Бабина душица" в Монтана обещава да е още по-интересна и наситена със събития. Специален гост на фестивала ще бъде Академия „Кулинарен историк" от Копривщица. Тя пристига със своя Юнашки тиган - най-големият тиган в страната. Той е изработен от 78 кг. специална неръждаема стомана и е с диаметър 150 см. Капацитетът му е до 3100 порции. В Монтана ще бъде приготвена 1500 порции пилешка кавърма. Посетителите на фестивала "Бабина душица" ще могат да опитат ястието.

На фестивала "Бабина душица", включен за 4-та поредна година в програмата за Празника на Монтана - Свети Дух, отново ще се приготвят традиционни за региона храни. Те ще къкрят на открит огън по рецептите на нашите баби, в техните съдове и с продуктите, с които те са разполагали. Огньовете ще бъдат запалени рано сутринта на 30 май в Градската градина. Участниците ще започнат своята работа в 10 часа и ще готвят до 15 часа, когато специално жури, начело с кмета на Монтана Златко Живков ще дегустира приготвените специалитети. По традиция, сдружение „Български Северозапад", което е организатор на фестивала, ще връчи символичен подарък на своя домакин. След като журито оцени приготвените вкусотии, те ще бъдат разпродадени символично.

Освен фестивалните гозби, посетителите ще могат да си купят и домашни подукти от Балкана - сирене, кисело мляко и сладка от горски плодове, приготвени в работилничката на проект „За Балкана и хората" - Чипровци, с подкрепата на Българското дружество за защита на птиците.

Тази година работилничка „Всичкотворница" е посветена на забравените игри от детството. Ще покажем на децата на какви игри са играли техните родители, баби и дядовци.

Паралелно с фестивала "Бабина душица" ще бъде подредена и Алеята на изкуствата и занаятите, организирана от „Лива арт". Тя ще покаже майстори на народни художествени занаяти и приложни изкуства от цялата страна. Част от майсторите ще направят демонстрация на уменията си. Децата ще имат възможност да участват в импровизирани уъркшопи.

Доброто настроение ще се стимулират самодейни състави. Стубленските баби и певческата група от читалището в Мала Кутловица, които ще попеят и ще потанцуват в часовете между 12.30 и 14 ч.