Юлия Огнянова: Компрометират представата за народа ни и изкуството се намесва
Юлия Огнянова: Компрометират представата за народа ни и изкуството се намесва / netinfo

Проф. Юлия Огнянова говори с радост за участието си във врачанския  18-ия по ред международен фестивал на малките театрални форми. Тази година наи-известната наша театроведка  ръководи обсъжданията на изиграните постановки  - всяка сутрин около нея се събират актьори, режисьори и много млади хора, за да  чуят напътствените й думи. А тя не се щади и се раздава. Дори само магнетичните й сини очи са достатъчни,  за да те накарат да я слушаш с уважение:

"Обичам да идвам във Враца, защото тук цари особена атмосфера и обич към театъра. Този фестивал, на който винаги ме посрещат с уважение и обич,  на моята преклонна възраст, винаги ми въздейства  с надежда, че младите хора продължават напред. Изкуството не можеш да го излъжеш - то не търпи неискреност и хората не са винавни за този живот, който ги принуждават да водят...Знаете кои, нали?...".

С провеждането на такива  фестивални дни Враца се нарежда сред един от обособените културни центрове в България, допълва проф. Огнянова. "Тук дават своята заявка за творческо присъствие най-ярките таланти на страната, още повече, че те са млади творци и дори, някои от тях още не са завършили. Следя Мариус още от  студентски му години и с нетърпение чакам да видя спектакъла му / "Сътресение" по Н.Хайтов/. Имат нужда от духовност зрителите и сега вече театрите се напълниха. Дори ми се обаждат да им ходатайствам за билети за представления. Не зная дали в провинцията е така, но в София билети не се намират, а те струват пари...".  Какво каза още за мисията на театъра  проф. Юлия Огнянова, чуйте в прикачения звуков файл: