Възстановиха камбанарията на църквата “Света Петка” в Смоляновци
Възстановиха камбанарията на църквата “Света Петка” в Смоляновци / Община Монтана

Църквата „Света Петка” в с. Смоляновци посрещна храмовия си празник с възстановена камбанария.  Първата е  била  построена в средата на ХІХ век, върху основите на килийното училище. След сто години, когато  започнала да се руши,  заради комунистическия режим никои не смеел да я поддържа.

30 години са били необходими, за да се изпълни последната воля на отец Васил. През 1986 година свещеникът оставя на  Борис Ангелов папка с документи – проект и изчисления за материали и пари, с които да се изгради наново съборената камбанария.  Трябва да се включат местни

Възстановиха камбанарията на църквата Света Петка в Смоляновци
netinfo

хора, е заръката на отец Васил.

През 1999 година, на празника по повод 50-годишнината на хората от набор 1949 година в селото, Борис Ангелов разказал на своите приятели за желанието на стария свещеник. Те приели да го изпълнят и в същата година е създаден инициативният комитет за тази цел. И години наред лев по лев събирали и на различни етапи изпълнявали строежа. Днес, на Петковден, отец Славейко освети вече готовата   камбанария. На празника присъстваха кметът на Община Монтана Златко Живков, кметът на село Смоляновци Пламен Лилчов, представители на инициативния комитет, ктитори и журналисти.