/ личен архив
Икона на свети Ефрем Нови с частица от светите му мощи пристига за първи път в България. Това ще се случи на 17 януари, четвъртък, във Враца. Иконата и светите мощи ще бъдат посрещнати в 8.30 часа пред митрополитския храм "Св. Николай Мирликийски".

Пристигането им ще бъде обявено с тържествен камбанен звън. Те ще бъдат посрещнати от Врачанския митрополит Григорий, от свещеници и миряни от града. Иконата с  частицата от мощите на св. Ефрем Нови ще бъдат изложени за поклонение в храма “Св. Николай Мирликийски”. Веднага щом бъдат внесени в църквата там ще започне света литургия. Вярващите ще могат да се помолят пред светините през целия ден.

В 16.30 часа пред иконата с мощите на свети Ефрем Нови ще бъде отслужен молебен за здраве и душевно спасение на християните. Богослужението ще бъде предстоявано от Врачанския митрополит Григорий.

Идването на мощите на свети Ефрем Нови Чудотворец във Враца съпътства и от събитие по представянето на книгите за неговия живот и чудеса "Свети великомъченик и чудотворец Ефрем Нови" и детската "Светецът светкавица". Представянето ще бъде от 17.30 часа в Регионалната библиотека "Христо Ботев". На събитието ще присъства и авторът на книгите журналистът от Тв “Европа” Ангел Бончев.