Във Видин започват денонощно наблюдение на дигите
Във Видин започват денонощно наблюдение на дигите / прес-център Община Видин

В област Видин бе обявен Втори етап - „денонощно дежурство", от Плана за провеждане на високи води на река Дунав. Заповедта на областния управител Пламен Стефанов е в сила от 17.00 ч. снощи. Втора степен на готовност се обявява, когато нивото на река Дунав достигне 850 см, като очакванията са за превишаването им още тази сутрин.

Съгласно заповедта, започва постоянно наблюдение на защитните съоръжения. За целта са сформирани работни групи в общините и кметствата по поречието на Дунав.

Видинската полиция ще следи и за спазването на забраната за движение по второкласния път за София през с. Арчар, където участък е залят от високи подпочвени води. Контролни полицейски постове ще бъдат разположени в  местността „Рациария" и в с. Арчар, откъдето движението ще се пренасочва в посока „Мали Дреновец - Димово" по главен път Е-79.  Към международния път е отклонен и основният трафик от Видин. След разклона при гр. Дунавци по другия - второкласен път, пътуването е разрешено само до с. Ботево и с. Симеоново.

Засегнатият район се отводнява непрекъснато. Всички помпени станции са в постоянен режим на работа, съобщи директорът на „Напоителни системи" инж. Здравко Младенов.  Взети са мерки за отстраняването на авария в помпена станция „Пчелина", осигуряваща водоподаването за с. Арчар и за с. Септемврийци. РИОКОЗ ще следи за качеството на питейната вода в тези населени места. Резултатите от взетите до момента проби не са показали отклонения в нормите.

Укрепването на критичния участък при „Телеграф капия" в града ще започне, ако нивото достигне 900 см, уточняват от Кризисния щаб. Предвижда се там да бъде изградена временна дига. Постоянно се следи състоянието на защитния насип при входа на крепостта „Баба Вида", който бе издигнат в началото на юни при първото тревожно покачване на река Дунав. Временните диги ще бъдат наблюдавани и охранявани от МВР и от Регионален граничен сектор - Видин, за да не се допуска умишленото им разрушаване.