Учениците видяха различни видове оръжие.
Учениците видяха различни видове оръжие. / Община Видин
Комплексно занятие по начално военно обучение се проведе във Видин. Инициативата е на Военно окръжие – Видин и се реализира със съдействието на Военна полиция, гр. Плевен, а съорганизатор е Регионалното управление на образованието. Идеята е  ученици от IX и X клас на видински училища да проведат изнесени часове по гражданско образование, като се запознаят с военната техника на живо и научат интересни неща за професията на военните у нас. Събитието се проведе в двора на Военния клуб във Видин. Кметът Огнян Ценков също го посети. „Надявам се подобна инициатива да стане ежегодна. Нашият край се слави със своята военна история и с легендарния Трети Бдински полк“  - каза той.

Кметът и другите официални гости.
Община Видин

Майор Дамян Кушев, началник на Военно окръжие II  степен – Видин, благодари на кмета за проявения интерес, а също и за това, че Общината подкрепя националната информационно-комуникационна кампания „Бъди войник“ на Министерството на отбраната. Тя включва 29 града от цялата страна, като във Видин ще се проведе на 28 юни тази година. „Това е голям жест към Българската армия. Искам да уверя г-н Ценков, че може да разчита на пълно съдействие и от наша страна. Ние вървим по един път, който посвещаваме на младите, на защита на държавата и на бъдещето на България“ – заяви майор Кушев.

Огнян Ценков изрази надежда, че държавното ръководство би могло да разкрие във Видин военно формирование. „Именно поради обстоятелството, че ние сме регион, който има сериозна воинска слава. Общината превърна в традиция и провеждането на тържествената заря-проверка на духовния празник на Видин – Димитровден, съвместно с Военно формирование, град Враца. Използвам случая да благодаря на министъра на отбраната, че се отзова на молбата ни за организирането на това събитие. Ще се радвам, ако реализираме и тази идея – да имаме наше военно формирование“ – каза Ценков. Той приветства организаторите на днешната инициатива, на която присъства и началникът на РУО – Видин Веселка Асенова, определяйки я като изключително полезна за младите хора.