ВСУ откри първа учебна година в Монтана
ВСУ откри първа учебна година в Монтана / Дарик Враца

Първата учебна година в изнесения учебен център на Варненския свободен университет в Монтана беше открита с тържествена церемония днес от зам.-ректорът на университета проф. Валери Стоянов и областният управител на Монтана Ивайло Петров.

В приветствието си към студентите и гостите на тържеството зам.-ректорът по учебната част проф. Стоянов заяви, че това откриване не би било факт без съдействието на областния управител на Монтана Ивайло Петров, депутата от ГЕРБ Десеслава Атанасова и общественици като Дилян Димитров. Той припомни, че в качеството си на кмет на община Георги Дамяново Дилян Димитров първи в област Монтана подписва споразумение за сътрудничество с университета. Проф. Стоянов заяви, че Варненския свободен университет е признат за един от 60-те най-добри в Европа и е покрил две от най-високите нива за качество на обучението на Европейската комисия.

Той съобщи, че в изнесения център в Монтана ще преподават професори от университета във Варна и на студентите няма да се налага да пътуват до морския град, за да се обучават. В изнесения център в Монтана таксите за обучение ще са с 15 процента по-ниски от тези във Варна.

През тази година в изнесения център на университета в Монтана в задочна форма ще се обучават 75 студенти. Бакалавърска степен ще получат студентите по специалностите „Международен бизнес и мениджмънт" и „Защита на националната сигурност", а магистърска - по специалността „Управление на международни бизнес-проекти".

Областният управител на Монтана Ивайло Петров заяви, че целта на създадения изнесен център за обучение в Монтана е младите хора от града да остават в него след завършването на средното си образование, да се обучават и след това да работят в Монтана.

Народният представител от ГЕРБ за област Монтана Десислава Атанасова припомни, че само преди няколко месеца тя и областният управител са започнали преговори с Варненския свободен университет за създаване на изнесен център за обучение в Монтана и това се е случило още от тази учебна година. Тя изрази надежда, че в бъдеще изнесеният център може да прерасне във филиал на университета и специалностите в него ще станат повече на брой.