НАП Враца
НАП Враца / Дарик Враца - архив
В офис на НАП Враца всяка трета декларация за облагане на доходите на физически лица е изпратена по интернет, като за първи път подадените с ПИК са повече от подадените с електронен подпис. Общият брой на приетите декларации е 7 300, от тях по електронен път са подадени 2532, в т.ч. с ПИК – 1352, изпратените по пощата са 1178, останалите 3600 формуляра са подадени в офиса. Всяка година се увеличава броят на подадените по интернет декларации и сега се отчита ръст от 15%, спрямо м.г. За оставащите 3 работни дни до края на кампанията се очаква в офис Враца да се приемат още над 3 000 декларации, което означава, че ако не се изпратят повечето от тях по електронен път или по пощата, ще се обслужват близо по 1000 клиенти на ден. От приходното ведомство предупреждават, че на избралите последния възможен ден за деклариране на място граждани вероятно ще се наложи да чакат продължително.
От началото на годината в офис Враца са подадени над 1 000 заявления за издаване на ПИК.

Срокът за подаване на декларациите за облагане на доходите изтича на 30 април 2018 г. До тогава трябва да се преведе и декларираният данък за довнасяне по годишните формуляри.. Най-лесният и бърз начин за подаване на декларацията е по Интернет с ПИК. Персоналният код може да се получи безплатно от всеки офис на НАП. Декларациите могат да се изпратят още чрез интернет, подписани с електронен подпис, както и да се подадат по пощата, с обратна разписка, на място в някои пощенски станции, както и в офисите за обслужване на клиенти на Агенцията.

Физическите лица могат много лесно да попълнят своята декларация, като използват една от най-новите е-услуги. Гражданите, които притежават ПИК или електронен подпис, могат да проверят в сайта на НАП дали за тях има подадени и какви данни от предприятия и от самоосигуряващи се лица за изплащани доходи, различни от тези по трудов договор, като например от хонорари. Е-услугата „Справка за изплатени доходи (различни от трудови) на физически лица“ е достъпна чрез Портала на НАП за електронни услуги - https://inetdec.nra.bg/. Е-услуга предоставя информация също за вида и размера на изплатения доход, както и за удържания данък.

Информация за попълване и подаване на данъчни и осигурителни декларации и внасяне на суми към бюджета може да се получи на телефона на НАП 0700 18 700 на цената на градски разговор или в сайта на НАП www.nap.bg.