Времето не пожали автомоделистите на Леденика
Времето не пожали автомоделистите на Леденика / Дарик Враца, Иван Стрижлев

Над 40 състезатели от 14 клуба в цялата страна мериха сили в класовете „Бъги 1:8", „Бъги 1:5", „Монстери" и „Тръги" в проведения 2-ри кръг от държавния шампионат по автомоделизъм за радиоуправляеми автомодели за висока проходимист.

През първия състезателен ден пилотите въртяха обиколки в предвидените квалификации, от които времето позволи да се проведат само четири.

Традиционно в края на първия ден се изля проливен дъжд придружен с гръмотевици, което принуди съдиите и организаторите да прекратят състезанието.

Собствениците на хижа „Леденика" пък ни помолиха, когато има по-дълго засушаване да провеждаме състезания с радиоуправляеми бъгита.....

Добре е, че в неделя времето пожали участниците и се получиха невероятно оспорвани финали и в четирите категории модели.

В клас „Монстери" плевенчанина Христо Енчев, който кара за „Хоби Дик" , в 20-сет минутния финал навъртя 38 обиколки и спечели първото място, следван от президента на „Стелди- R" Станимир Станев със 36 обиколки, а трети завърши представителя на домакините Росен Ралчовски със 30 обиколки.

30-сет минутния финал в клас „Тръги" бе изключително вълнуващ и оспорван. Президента на шуменския клуб юрий Трънчев още от първата минута поведе в класирането и с равномерно каране спечели златото със 60 обиколки. Втори завърши Христо Енчев от „Хоби Дик" със 56 обиколки, а трети съсъ същия резултат , но със закъснение от 9 секунди юношата Христо Минков от Сопот. На 8-мо място се класира Марио Вутов от АЕЦ-Козлодуй, който кара с гнойна ангина и при 39 градуса температура бе на инжекции. Девети завърши Кристиян Крумов от Враца, а 10-ти Александър Томов от АЕЦ-Козлодуй.

Изключително оспорвано, премина 45 мин. финал в клас Бъги 1:8.

Петър Гергов бе над всички и завърши първи с 98 обиколки, а четиримата сле него завършиха с 88 обиколки.

Второто място заслужи Борислав Трънчев от Шумен, който след един месец заминава да учи в английския град Манчестър, а трети завърши ветерана Димитър Лесковски от „Хоби Дик" София. Марио Вутов остана на четвърто място, само на 7 секунди от бронзовия медал, а съотборника му Румен Драганов завърши девети.

В последния клас Бъги 1:5 в 30 мин. финал врачанските пилоти Дамян Петров и Георги Аврамов поплучиха повреди и истанаха на 5-то и 6-то място.

Победи Станимир Станев със 67 обиколки, следван от Светослав Янакиев от Варна със 58 обиколки, а трети се класира Милян Евлогиев от „Стелди- R" София също с 58 обиколки.

Следващото състезание на федерацията по автомоделни спортове е на 28 и 29 август в морската ни столица, където за пръв ще се проведе Републикански турнир в класовете Бъги, Монстери и Тръги.

На 6 август 2010 г. родната ни федерация проведе заседание на УС на БФАМС, на което взеха участие и участниците в състезанието от 2-я кръг.

Членовете и учасниците в заседание единодушно гласуваха обръщение към министъра на спорта, доцент Свилен Нейков.

Огнян Филипов