Врачанският затвор - с посетителски център
Врачанският затвор - с посетителски център / netinfo
Център за посетители ще бъде открит днес във Врачанския затвор. Това е първия подобен в страната и е създаден по проект на Дружеството за религиозна и обществена подкрепа на лишените от свобода.

Проектът „Подобряване системата за свиждане в затворите Враца и София” е финансиран от програма МАТRА/КАP при Посолството на Кралство Холандия и AAFI Швейцария. 1/3 са собствено участие на ДРОПЛС и партньорите по места: затворите Враца, София и СЦН „Жар и Светлина”.

Целите на проекта са намаляване стигмата върху семействата на лишените от свобода, осигуряване на нормални условия за посетителите в периода на изчакване, регистриране и преминаване през различните процедури до свиждането. Част от задачите на проекта са свързани с промяна рестриктивния образ на институцията затвор.

Проектът е уникален и с това, че за първи път местната общност участва толкова активно в работата с осъдените и техните близки. Към момента доброволческата служба във Враца наброява 14 млади специалисти, които безвъзмездно осъществяват консултации с близките на осъдените от месец Март 2008.