Врачански юноша в тима на България за европейското по футбол
Врачански юноша в тима на България за европейското по футбол / Дарик Враца

Врачанинът Стивън Петков започна като титуляр в квалификация за Европейско първенство по футбол за юноши до 17 години. България (U17) стартира с равенство участието си в елитния квалификационен кръг в Германия. Лъвовете направиха 0:0 срещу Португалия в дебюта си на подобна фаза от пресявките за европейски първенства, съобщава официалният сайт на БФС.

Селекционерът Александър Димитров започна с двама нападатели в лицето на Милчо Ангелов и Георги Минчев, а с тяхна помощ българският отбор пресираше иберийците още пред тяхното наказателно поле. През първата част положенията бяха малко, като португалците опитаха няколко далечни удара, но не затрудниха Георги Китанов. Още в началото на второто полувреме шут на Георги Минчев бе блокиран, а в 56-та минута и Мико Орачев пробва късмета си, но не уцели вратата.

Маркош Лопеш от португалците отправи два опасни удара, а като цяло иберийците се активизираха след почивката и стояха по-стабилно в сравнение с първата част. Най-хубавото положение пред България се откри в 64-та минута. Тогава Борислав Цонев изведе Стивън Петков в удобна позиция отдясно, а играчът на Левски опита удар от въздуха, но шутът му излезе в аут.

В първия мач от елитния кръг в Бремен домакинът Германия разгроми Турция с 4:0 и така продължи перфектната си серия под ръководството на Щефан Бьогер. Немците имат 13 успеха от 13 изиграни срещи (приятелски и официални), откакто започна настоящият квалификационен цикъл за Евро 2012, което ще се проведе в Словения.

На 22 март България излиза именно срещу домакина Германия.

Стивън тренира футбол в «Ботев» Враца от 6-годишен. На 9 години се явява на проби в  «Левски» и от тогава е играч на «сините». Той е неизменен титуляр в «Левски» с много голове и асистенции.