Врачански лешояд забелязан в Сърбия
Врачански лешояд забелязан в Сърбия / Фонд за защита на грабливите птици

Белоглав лешояд, освободен от волиерата край с. Долно Озирово, е наблюдаван на площадка за подхранване в Увац, Сърбия, съобщиха от Фонда за защита на грабливите птици. Младата двугодишна женска от Бизкая, Испания първоначално е била в клетката за адаптация във Врачански Балкан, в рамките на проект „Завръщане на лешоядите в България", освободена е на 3 май, тази година.

Първоначално тя се присъединява към групата от общо 13 лешояди, освободени на това място. В началото на юни няколко от птиците събраха кураж за самостоятелни скитания. В Увац се намира естествена колония от около 100 двойки белоглави лешояди, някои от които вече са се отбивали на гости при птиците, освобождавани във Врачански Балкан. Това обаче е първото документирано наблюдение на движение в обратната посока - от Враца към Сърбия.

Още повече, младата лешоядка не е била сама, а в компанията на друга птица от испански произход, освободена в района на Кресна през февруари 2010 г.

Това е сигурен знак за правилния избор на местата за освобождаване на птиците, подбрани така, че да се създаде цялостна, непрекъсната популация от белоглави лешояди, коментират от Фонда за защита на грабливите птици.