Врачанският митрополит Григорий и свещеници от града.пред паметника на св.Софроний Врачански
Врачанският митрополит Григорий и свещеници от града.пред паметника на св.Софроний Врачански / Община Враца, архив
Във Враца ще бъдат отбелязани три годишнини, свързани с небесния покровител на епархията – св. Софроний Врачански: 280-та годишнина от рождението на светеца, 225-та годишнина от ръкоположението му за епископ и 55-та годишнина от неговата канонизация. Честванията са под патронажа на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, а организатори на събитието са: Врачанската света митрополия, Община Враца и Областна администрация – Враца. За тържествата в града ще пристигнат Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, членове на Светия Синод, духовници от други Поместни православни църкви, както и други официални лица и гости.

Духовният празник ще започне на 16 септември, когато в 17.00 ч. във Възнесенския храм „Св. Софроний Врачански” ще пристигне честната глава на св. Климент Охридски. Тя се съхранява в гръцкия манастир „Св. Йоан Кръстител”, близо до град Верия. Светинята ще бъде донесена от митрополита на Верия, Науса и Кампания Пантелеймон. Тя ще бъде посрещната от Врачанския митрополит Григорий, след което ще бъде отслужено празнично вечерно богослужение. Гражданите ще могат да се поклонят пред мощите на светеца и да изпросят молитвеното му застъпничество до 19 септември в същия храм.

На 17 септември, за първи път във Враца, ще бъдат представени пред обществеността три от най-ценните и известни ръкописи на св. Софроний Врачански, които се съхраняват в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”. Това са: Първият Софрониев препис на „История славянобългарска”, направен през 1765 г. в гр. Котел; Часословец от 1768 г. и Поучения и словосказания за празниците Господни (Първи видински сборник) от 1802 г. Експозицията ще бъде открита в 10.00 ч. в Регионалния исторически музей. Ръкописите ще могат да бъдат разглеждани до 16.00 ч. същия ден. Входът е свободен.
От 14.00 ч. до 16.30 ч. в Градската концертна зала на Община Враца ще се проведе Свети-Софрониева лектория. В нея ще вземат участие: проф. Андрей Пантев, проф. Румяна Дамянова, проф. Пламен Митев, проф. Даринка Караджова, проф. Кирил Топалов, доц. Красимира Александрова и доц. Павел Павлов. Входът е свободен.

В 17.00 ч. във Възнесенския храм „Св. Софроний Врачански” ще започне празнично вечерно богослужение.
В 19.00 ч. в Градската концертна зала ще се състои тържествен концерт с изпълнители: Kамерен ансамбъл „Св. Йоан Кукузел – Ангелогласният”, Симфониета – Враца, Дамски хор при Възнесенски храм „Св. Софроний Врачански”, ученици от НУ „Св. Софроний Врачански” – Враца. По време на проявата ще бъдат наградени победителите в конкурса за детско творчество на тема: „Св. Софроний Врачански – ярък духовен пример от миналото към настоящето и бъдещето”. Входът е свободен.

Честванията ще завършат на 18 септември с празнична света литургия и молебен, в които ще вземат участие Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, членове на Светия Синод и духовници от други Поместни православни църкви. Богослужението ще започне в 9.30 ч. във Възнесенския храм „Св. Софроний Врачански.