Враца получава свещен дар
Враца получава свещен дар / netinfo

Мощите на Свети Кирил Философ да бъдат донесени във Враца за поклонение в началото на 2010 година. Това уникално споразумение успя да постигне областният управител д-р Антонио Георгиев при посещението си в Словашката област Нитра, където се пазят мощите на светеца. Там той заедно с Траянополския епископ Киприян се срещна с епископа на Нитра Вилиам Юдак. Той  ще направи и уникално дарение на част от богослужебна одежда, осветена от мощите на Свети Кирил Философ специално за жителите и гостите на Враца.


Това  свято дарение стана факт след 2-годишната упорита работа с колегата му, областният управител на Нитра Милан Белица. Този акт ще се осъществи до 28 юни. Тогава църквата чества големия християнски празник Свети Апостоли Петър и Павел. Дарението ще бъде връчено на областния управител официално във Враца от нитренска делегация. Д-р Антонио Георгиев е имал невероятния шанс да му бъде разрешен достъпът до мощите на Свети Кирил Философ. Те се пазят единствено във Ватикана и Нитра. Досега пред епископа на Нитра Вилиам Юдак са депозирани 30 молби за искане на тези мощи за поклонение в различни държави.


„Очаквам този велик и свят дар, както и идването на мощите тук следващата година да доведат във  Враца огромно количество туристи", коментира областният управител.